Kuracie na kubánsky spôsob

Kuracie na kubánsky spôsob

Náš recept na kuracie na kubánsky spôsob je inšpirovaný tradičným kubánskym jedlom “Moros y Cristianos” (Maurovia a kresťania), teda čierna fazuľa a biela ryža. Doplnili sme ho o kuracie prsia marinované v citrusovom náleve, ktorý im dodáva autentickú chuť a vôňu, a o pečené zelené banány.

Čierna korytnačia fazuľa je malá lesklá odroda fazule s hustou a mäsitou štruktúrou. Prívlastok korytnačia získala vďaka svojej tvrdej vonkajšej šupke. Je veľmi obľúbenou súčasťou latinskoamerickej a indickej kuchyne. Pri príprave čiernej fazule sa používa “sofrito”, ktorého hlavnou zložkou na Kube sú na drobno nakrájaná cibuľa, cesnak a červená alebo zelená paprika. Zeleninové banány – plantainy, ktoré sme spolu s mäsom ugrilovali sú špeciálnym druhom banánov určeným na varenie. Oproti banánom ktoré poznáme, obsahujú omnoho viac škrobu a menej cukru. Môžu sa konzumovať zrelé alebo nezrelé. Ich konzumácii však často predchádza tepelná úprava varením, pečením alebo smažením. Veľmi často sa práve v karibskej oblasti používajú ako príloha k mäsovým pokrmom. Majú podobne neutrálnu chuť ako zemiaky.

Najväčší vplyv na kubánsku kuchyňu má, samozrejme, tá španielska, v dôsledku kolonizácie Kuby Španielskom. Nájdeme v nej však aj znaky africkej, či karibskej kuchyne. A nezanedbateľný vplyv má aj tropické podnebie, v ktorom sa Kuba nachádza. Práve kvôli podnebiu sa v kubánskej kuchyni môžu celoročne používať rôzne druhy ovocia a zeleniny. Jedným z najznámejších kubánskych jedál je celkom určite Kubánsky sendvič – Cubanos. Recept naň sme zverejnili pár mesiacov dozadu a vy ho určite vyskúšajte.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

 

kosik

Na kuracie na kubánsky spôsob budete potrebovať (2 porcie):
2 kuracie prsia
šťavu z 2 pomarančov
1 limetku
1 stonku mäty
1 čajovú lyžičku granulovaného cesnaku
1 čajovú lyžičku mletej rasce
soľ a čierne mleté korenie

Kuracie na kubánsky spôsob

A takto na to:

Pripravte si nálev, v ktorom budete marinovať kuracie prsia. Do čistej misy nalejte pomarančovú šťavu, pridajte plátky limetky, nadrobno nasekané lístky mäty, granulovaný cesnak, mletú rascu, soľ, čierne mleté korenie a riadne premiešajte. Do nálevu ponorte kuracie prsia, misu zakryte potravinovou fóliou a nechajte v chladničke odležať 4 hodiny, ideálne však cez noc.

Prsia vytiahnite z nálevu, z oboch strán ich posypte soľou a čiernym korením. Na rozpálený gril s trochou rastlinného oleja uložte kuracie prsia kožou dole a grilujte, kým sa mäso zatiahne. Potom ho obráťte na druhú stranu a grilujte, kým nebude mäso hotové cca 6 až 7 minút z každej strany.

Podávajte s uvarenou ryžou, čiernou fazuľou a grilovanými banánmi. Samozrejme, voľba prílohy je na vás, takto pripravené kuracie prsia sa hodia napr. aj do rôznych sendvičov.

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kuracie na kubánsky spôsob

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)