Harissa

Domáca Harissa

Harissa je výrazne dochutená pasta z pečenej papriky, chilli a cesnaku. Je veľmi jednoduchá na domácu prípravu. V podstate potrebujete len pár surovín, tyčový mixér a vaša domáca harissa je na svete. Harissa sa dá používať na marinovanie mäsa, rýb, pridáva sa do základu omáčok, či polievok. Každému jedlu, do ktorého ju pridáte, dodá nezameniteľnú a plnú chuť.

V spolupráci so Sencor sme sa tento mesiac vybrali do Severnej Afriky, konkrétne do Tuniska. Táto krajina je obľúbenou turistickou destináciou. Jej kuchyňa sa od ostatných severoafrických krajín trochu odlišuje, svojou pikantnosťou. V tuniskej kuchyni sa vo veľkej miere využíva: olivový olej, obilniny, ovocie a zelenina, koreniny ako rasca, koriander, škorica, fenikel, červená paprika, klinčeky, ďalej vajcia, morské plody a mäso.

Jednou z najpoužívanejších v Tuniskej kuchyni je práve pasta harissa, ktorá sa pripravuje z pikantných chilli papričiek. Tá jedlu dodáva pikantnú, zároveň jedinečnú chuť a Tunisko je jej najväčším vývozcom na svete.

Pri príprave harissy sme použili tyčový mixér. Pomocou tyčovej hlavice rozmixujete na jemno akúkoľvek omáčku či polievku. Na harissu vložte všetky suroviny z receptu do vysokej nádoby a nastavte otočným regulátorom rýchlosti na najvyšší rýchlostný stupeň. Harissu tak rozmixujete za pár sekúnd. Tohto pomocníka využívame v kuchyni pomerne často. Okrem mixéra (polievky, omáčky) a šľahača (bielka, šľahačka), táto sada obsahuje aj sekáčik s extra ostrými nožmi, ktoré rozdrvia tvrdé syry a zeleninu, orechy aj ľad. Aby vám tento šikovný pomocník vydržal čo najdlhšie, nože oplachujte ihneď po použití vlažnou, nikdy nie horúcou vodou. Pozor na prsty! Nože sú naozaj ostré.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

 

kosik

Na harissu budete potrebovať:
2 stredne veľké červené papriky
3 chilli papričky (voliteľné množstvo aj druh)
3 strúčiky cesnaku
2 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
2 čajové lyžičky mletej rímskej rasce
2 čajové lyžičky mletého koriandra
1 čajovú lyžičku údenej mletej papriky
šťavu z 1/2 citróna
2 polievkové lyžice olivového oleja
soľ a čierne korenie

A takto na to:

Papriky opečte tak, aby boli čierne. Vložte ich do misy a prikryte potravinovou fóliou, aby sa zaparili. Papriky očistite od spálenej vrstvy a nakrájajte na väčšie kusy. Chilli papričky zbavte jadierok a nakrájajte.

Do vysokej nádoby vložte: plátky červenej papriky, chilli papričky, cesnak, paradajkový pretlak, rímsku rascu, koriander, mletú údenú papriku, citrónovú šťavu, olivový olej, soľ a čierne mleté korenie.

Všetko spolu rozmixujte tyčovým mixérom. Harissa má dlhú trvanlivosť. Naložte ju do uzatvárateľnej nádoby, zalejte trochou olivového oleja a uchovávajte ju v chladničke. 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

Enter amount (EUR)

Vaše komentáre