Mojo rojo a mojo verde sú omáčky, ktoré na Kanárskych ostrovoch neprehliadnete. Mojo rojo je červená omáčka pripravovaná z červenej papriky a veľmi často sa podáva k mäsu alebo k papas arrugadas (zemiaky pôvodne varené v morskej vode). Zelená omáčka mojo verde sa okrem kanárskych zemiakov podáva najčastejšie k rybám. Jej hlavnou zložkou je petržlenová vňať alebo koriander. Tretia omáčka mojo picon je pikantná verzia mojo rojo. Takže ak milujete pálivé jedlá, môžete si pridaním sušených chilli papričiek pripraviť aj tú. Všetky tri omáčky vám v ktorejkoľvek reštaurácii ponúknu ihneď ako usadnete k stolu. Samozrejme vám k nim prinesú aj čerstvé pečivo.
Z pevninského Španielska sme sa pri našom cestovaní vydali na súostrovie Kanárske ostrovy. Kanárske ostrovy celkovo pozostávajú z trinástich ostrovov, ale turisticky najzaujímavejšie sú: Lanzarote, Gran Canaria, Fuenteventura, La Gomera a napokon naše milované Tenerife.
Táto destinácia nás ihneď oslovila predovšetkým svojou klímou, nie nadarmo sa Kanárom hovorí “ostrovy večnej jari”. Dokonalé počasie počas celého roka vyhľadávajú hlavne ľudia, ktorí chcú utiecť počas chladnej zimy z Európy a užívať si príjemné počasie. Nádherné pláže a prírodné pamiatky si skutočne môžete vychutnať ktorýkoľvek mesiac v roku. A ak sa náhodou vyberiete na ostrov Tenerife, určite si nenechajte ujsť návštevu letovísk Playa de las Americas, Los Cristianos, mestá Puerto de la Cruz a La Orotava, parku Anaga či Masca (Parque rural de Teno) a výstup na sopku Pico de Teide (3 730 m. n. m.), ktorá patrí medzi najvyššie sopky sveta (od morského dna) a je zároveň najvyšším vrchom Španielska.
Ak sa na Kanárske ostrovy vyberiete, čo rozhodne odporúčame, nezabudnite tiež zájsť do nejakej miestnej reštaurácie, v ktorej vám určite veľmi radi ponúknu mojo rojo, mojo verde a typické papas arrugadas. Predtým si však tieto fajnotky môžete pripraviť v pohodlí domova podľa nášho osvedčeného receptu.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR
Na mojo rojo budete potrebovať:
1 červenú papriku
1 ks toastového chleba
3 strúčiky cesnaku
1 čajovú lyžičku červeného vínneho octu
1 čajovú lyžičku údenej papriky
70 g extra panenského olivového oleja
soľ a čierne mleté korenie
Na mojo verde budete potrebovať:
50 g petržlenovej vňate
3 strúčiky cesnaku
šťavu z 1/2 citróna
1 čajovú lyžičku bieleho vínneho octu
70 g extra panenského olivového oleja
soľ a čierne mleté korenie
ľubovoľné množstvo menších zemiakov
morskú soľ
A takto na to:
Mojo rojo pripravíte veľmi jednoducho. Do vysokej nádoby dajte, nakrájanú a očistenú červenú papriku, strúčiky cesnaku, červený vínny ocot, údenú papriku, olivový olej, soľ a čierne mleté korenie. Všetko spolu rozmixujte tyčovým mixérom.
Mojo verde pripravíte podobne. Do vysokej nádoby vložte petržlenovú vňať, očistené strúčiky cesnaku, šťavu z citróna, biely vínny ocot, olivový olej, soľ a čierne mleté korenie. Rozmixujte tyčovým mixérom. Omáčku uskladňujte v uzavretej nádobe v chladničke maximálne dva dni.
Papas arrugadas sa pôvodne varievali v morskej vode, po jej odparení sa nechávali v rovnakom hrnci ďalej variť, aby sa odparila voda a vytvorila soľná krusta. Dnes si však rovnako dobre viete pomôcť morskou soľou.
Menšie zemiaky zalejte tak, aby boli zakryté poriadne osolenou vodou (na jeden liter vody cca 38g soli). Varte do zmäknutia a kým sa voda neodparí. Po odparení vody ich nechajte v rovnakom hrnci nasucho piecť, kým sa na zemiakoch nevytvorí vrstva soli.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)