čučoriedkové tartaletky

Čučoriedkové tartaletky (tartelette)

Medzi najobľúbenejšie francúzske dezerty určite patria tartaletky. Jedná sa o malé košíčky z lineckého cesta, ktoré sa rôzne plnia a ozdobujú. A keďže tento mesiac sa spolu so značkou Sencor povenujeme Francúzsku a skvelej francúzskej kuchyni, rozhodli sme sa, že pre vás pripravíme recept na výborné letné čučoriedkové tartaletky.

Francúzska kuchyňa ako taká je považovaná za najlepšiu kuchyňu na svete a od roku 2010 je dokonca súčasťou svetového nemateriálneho kultúrneho dedičstva UNESCO. Jej základy siahajú ďaleko do histórie a významne ovplyvnila mnohé ďalšie európske a severoamerické kuchyne. Tí najlepší šéfkuchári sveta sa učili vo francúzskych reštauráciach, vo Francúzsku vznikol aj známy reštauračný sprievodca Michelin a moderná francúzska kuchyňa je právom považovaná za haute cuisine – vysokú kuchyňu. Je známa svojou sezónnosťou, čerstvosťou ingrediencií, veľakrát náročnejšími postupmi, ale aj tým, že sú v nej bohato zastúpené francúzske regióny.

Aj moderná cukrárčina má základy vo francúzskej kuchyni, ktorá je nesmierne bohatá na skvelé dezerty. Spomeňme pralinky, makrónky, madlenky, eclair, crêpe, tart tatin, meringue, fondant,crème brûlée, a mnohé ďalšie, všetky tieto dezerty sú zaručene francúzske.

Tartaletky, ktoré si dnes predstavíme sú obľúbené hlavne kvôli svojej veľkosti a pôvabu. Jedná sa o malé koláčiky (tartelette od slova tart – koláč), ktoré môžu byť rôzne plnené a ozdobované. My sme ako náplň zvolili ganáž zo sezónnych čučoriedok. Tartaletky tak získali nádhernú tmavofialovú farbu. Tartaletky môžete ozdobiť podľa svojej fantázie.

Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.

 

coolinári v kuchyni

Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Coolinári (@coolinari)

Čučoriedkové tartaletky

 

kosik

Na čučoriedkové tartaletky budete potrebovať (12 ks / 8 cm priemer):
310 g hladkej múky
90 g práškového cukru
štipku soli
100 g studeného masla
2 vajcia
Na náplň:
140 g 33% smotany
200 g 28% bielej čokolády (Callebaut)
70 g čučoriedok
Na coulis:
120 g čučoriedok
50 g kryštálového cukru
2 lyžičky citrónovej šťavy
2 lyžičky kukuričného škrobu

A takto na to:

Vo väčšej mise zmiešajte múku, cukor, soľ, maslo a vajíčka a vypracujte nelepivé cesto. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a vložte ho do chladničky min. na polhodinu.

Cesto rozvaľkajte na hrúbku 1,5 mm až 2 mm medzi dvoma papiermi na pečenie, resp. silikónovými podložkami. Z cesta pomocou ráfika (formy) vykrojte kolieska (dno), rovnako tak pásiky, ktoré budú tvoriť bočné strany tartaletiek (20 cm dĺžka, 1 cm šírka).

Okrúhle ráfiky s priemerom 8 cm poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie alebo na silikónovú podložku, do nich vložte vykrojené kolieska, okraje navlhčite štetcom namočeným vo vode a prilepte k nim narezané pásiky. Zvyšné cesto orežte ostrým nožom. Ak je veľmi mäkké, opäť ho na chvíľu zachlaďte a až tak orežte prebytočné cesto. Zvyšok spojte, vyvaľkajte a pokračujte vo vykrajovaní. Naplnené ráfiky dajte na 20 minút do chladničky, spodok popichajte vidličkou a pečte pri teplote 180 stupňov približne 12-15 minút.

Pripravte ganáž: čučoriedky vsypte do kastróla a za občasného miešajte rozvarte a prepasírujte. Bielu čokoládu zalejte horúcou smotanou, dobre premiešajte, aby sa čokoláda roztopila, pridajte prepasírované čučoriedky a dobre zmiešajte.

Pripravte coulis: čučoriedky rozvarte pri nízkej teplote za občasného miešania, pridajte kryštálový cukor, citrónovú šťavu a kukuričný škrob, metličkou premiešajte a priveďte k varu. Prepasírujte cez sito a nechajte vychladnúť.

Dno tartaletiek potrite čučoriedkovým coulis a nalejte do nich čučoriedkovú ganáž. Ľubovoľne dozdobte. Môžete použiť rôzne krémy, ovocie, či rôzne cukrárske ozdoby. Nechajte v chladničke zachladiť, min. 6 hodín, ideálne cez noc.

TIP: Pri tartaletkách vždy pracujte z riadne zachladeným cestom. Ak cesto pri izbovej teplote mäkne prikryte ho papierom na pečenie a na chvíľu vložte do chladničky.

 

 

Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačiť,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.

recept

Kamil a Mižu

Ak chcete, môžete nás podporiť

Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)

 

 

[Exq_ppd_formčučo