Latke (latkes) sú židovské zemiakové placky, ktoré sa tradične pripravujú počas Chanuky. Až do 19. storočia, kým sa v strednej a východnej Európe rozšírili zemiaky, sa latke zrejme vyrábali zo syra a vyprážali na hydinovom tuku (schmaltz) – najčastejšie husacom alebo kuracom.
Dnes sa na prípravu latkes používajú predovšetkým zemiaky, občas ich však v receptúrach dopĺňajú o rôzne druhy zeleniny ako: cuketa, mrkva, zeler, paštrnák a pod. Zemiaky sú nahrubo nastrúhané, zbavené prebytočnej tekutiny, ochutené cibuľou a zmiešané s vajciami a strúhankou. V pôvodnej receptúre sa používa macesová múka, strúhanka je teda jej náhradou. Existuje aj verzia latkes, ktorá viac pripomína naše zemiakové placky. Zemiaky sa v tomto prípade mixujú na pyré a cesto má kašovitú konzistenciu.
Latke pochádzajú pôvodne z aškenázskej židovskej kuchyne. Po vyhnaní zo západnej Európy (Nemecka, Francúzska) v stredoveku, žili aškenázski židia známi aj ako západní židia v chudobných podmienkach strednej a východnej Európy (Uhorsko, Poľsko, Litva, Rusko a ďalšie krajiny). Preto boli limitovaní aj v používaní ingrediencií. Aškenázski židia nepoužívali veľké množstvo korenín, ktoré sú tak typické u sefardských a orientálnych židov. Pri varení používali cenovo a ľahko dostupné suroviny napr. repu, kapustu, zemiaky, hovädziu hruď, kuraciu pečeň… Preto nám stredoeurópanom je ich kuchyňa veľmi blízka.
Latke (latkes) sú v podstate variáciou našich zemiakových placiek, ako ich všetci dobre poznáme. Avšak vďaka strúhanke a hrubým kúskom zemiakov sú po upečení príjemne chrumkavé. Pri podávaní ich zjemnite krémovou kyslou smotanou, pažítkou, kôprom, no a vynikajúco sa k nim hodia aj kúsky údeného lososa. Tradične sa latkes podávajú s jablkovou omáčkou a kyslou smotanou. Je to len a len na vás.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci so značkou SENCOR
Na prípravu latke budete potrebovať:
480 g neočistených zemiakov
2 vajcia
1/2 žltej cibule
1 strúčik cesnaku
4 až 5 polievkových lyžíc strúhanky
soľ a čierne korenie
A takto na to:
Zemiaky očistite, opláchnite v studenej vode a nastrúhajte na hrubo. Nastrúhané zemiaky osoľte, preložte do čistej utierky a riadne z nich vyžmýkajte všetku vodu.
Zemiaky potom presypte do čistej misy, pridajte nadrobno nasekanú cibuľu, pretlačený cesnak, vajcia, soľ, čierne korenie, postupne pridávajte strúhanku a rukou miešajte. Cesto by malo byť lepivé a po stlačení rukou držať tvar.
Na panvici rozpáľte slnečnicový olej. Lyžicou naberajte zemiakové cesto a na panvici ho chrbtom lyžice jemne roztlačte na tenkú placku. Vyprážajte z oboch strán do zlatista. Po vytiahnutí z panvice preložte placky na papierový obrúsok, ktorý vysaje prebytočný olej.
Latke podávajte s kyslou smotanou a čerstvou pažítkou alebo s plátkami údeného lososa a čerstvým kôprom.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je, samozrejme, na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)