Tento raz sme pre vás pripravili šťavnatú dobrotu plnú ovocia. Banánový koláč je na prípravu veľmi jednoduchý a skladá sa z ovocného cesta a jednoduchého smotanovo-maslového krému. Cesto je práve vďaka ovociu, ktoré obsahuje veľmi šťavnaté a chutné. Zvolili sme kombináciu banánov a ananásu, ktoré spolu veľmi dobre ladia. Že nemáte po ruke ananás? To vôbec nevadí. Zameňte ho za akékoľvek šťavnaté ovocie, ktoré vám chutí.
Korpus sa pečie a chladne o čosi dlhšie. Preto si jeho pečenie dobre naplánujte. Pokojne aj deň dopredu. Po vychladnutí ho zabaľte do potravinovej fólie alebo mikroténového sáčka a odložte na chladnejšie miesto. Nemusí to byť nutne chladnička.
Na druhý deň už len pripravíte krém, dozdobíte a hotovo. Pri jeho zdobení povoľte uzdu fantázii. Použite napríklad banán, oriešky, ananás, čokoládu či karamel. Je to len na vás. Ručíme vám, že náš banánový koláč bude mať u vás doma obrovský úspech.
Sledujte nás aj na Instagrame a nič vám neunikne.
A ak varíte alebo pečiete podľa nášho blogu môžete nás
označiť ako @coolinari a #coolinari nech vidíme
ako vám to ide.
Tento recept vznikol v spolupráci s BILLA
Na banánový koláč budete potrebovať (priemer 20 cm):
210 g hladkej múky
3/4 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
štipku soli
1 veľký banán (150 g po ošúpaní) + na dozdobenie
110 g konzervovaného ananásu (bez šťavy)
100 g masla izbovej teploty
170 g kryštálového cukru
2 vajcia
130 g acidofilného mlieka
Na krém budete potrebovať:
250 g mascarpone izbovej teploty
50 g masla izbovej teploty
80 g práškového cukru
1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
A takto na to:
V mise zmiešajte hladkú múku, sódu bikarbónu, štipku soli a odložte bokom. Banán a ananás rozmixujte do hladka. V samostatnej mise mixujte maslo s kryštálovým cukrom asi 2 minúty. Za neustáleho šľahania postupne pridávajte jedno vajce po druhom, ďalej striedavo acidofilné mlieko a múčnu zmes. Úplne na záver primiešajte do cesta rozmixovaný banán s ananásom.
Cesto prelejte do tortovej formy s priemerom 20 cm vystlanej papierom na pečenie a pečte pri teplote 170 stupňov 55 až 60 minút. Po vytiahnutí z rúry nechajte korpus vychladnúť na mriežke a ostrým nožom zrežte vypuklú časť cesta.
Pripravte krém. Maslo a mascarpone musia mať rovnakú teplotu. Maslo vyšľahajte s práškovým cukrom. Pridajte mascarpone, vanilkový extrakt a mixujte. Na korpus rovnomerne natrite krém a ľubovoľne dozdobte. My sme použili kúsky banánu, nasekané lieskové oriešky a rozpustenú čokoládu.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil a Mižu
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)