Možno ste si všimli, že sme sa spolu s ďalšími foodblogermi zapojili do chutnej výzvy od Zottarelly. Okrem iného je našou úlohou pripraviť tri recepty, kde tento lahodný syr, vyrobený podľa originálnej talianskej receptúry na mozzarellu, bude hrať nejakú úlohu. Hračka! Tento druhy syra sa v našej kuchyni používa často a v chladničke má svoje čestné miesto.
Dnes začneme naozaj jednoduchým receptom, ktorý zvládnete ľavou zadnou a za pár minút máte na stole skvelé jedlo, ktoré si rýchlo zamilujete. Pripravte si s nami domáce tortilly a z nich potom domácu quesadillu. Je to klasické španielske jedlo, mnohým určite dobre známe. Poviete si: ako ide dokopy španielska klasika a taliansky syr? Veru ide a spolu im to neuveriteľne ladí. Náplň do quesadilly sme totiž zvolili prudko talianskú. Quesadilla plnená šunkou, zottarellou, paradajkami a rukolou.
Na Quesadillu budete potrebovať (1 porcia):
stredne veľkú paradajku
polovicu syra zottarella
hrsť rukoly
3 plátky sušenej šunky
pár lístkov bazalky
olivový olej
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
Na domáce tortily budete potrebovať (8ks):
3 hrnčeky hladkej múky
2 lyžičky prášku do pečiva
vrchovatú lyžičku soli
asi 70 g masla alebo bravčovej masti
3/4 hrnčeka teplej vody
Na jogurtový dip:
kvalitný biely jogurt
na jemno nasekaná jarná cibuľka
vločky sušeného chilli
soľ a čerstvo mleté čierne korenie
olivový olej
pretlačený cesnak
A takto na to:
Začnite výrobou tortíll. Z ingrediencií spracujte cesto. Malo by byť pružné a malo by sa s ním ľahko pracovať. Cesto rozdeľte na 8 častí, vytvarujte z nich gule, prikryte textilnou utierkou a chvíľu nechajte odpočívať. Na miernom ohni si rozohrejte kvalitnú panvicu. Vezmite jednu guľu a rozvaľkajte ju do kruhového tvaru. Cesto by malo byť tenké. Opatrne placku položte na panvicu a pečte z každej strany. Hotovú tortilu spoznátejednoducho, mala by mať sem tam vzduchové bubliny a opečené fľaky. Za ten čas, čo sa vám tortilla pečie, môžete spracovať do kruhu ďalšiu guľu. A tak dookola. Hotové tortilly majte vždy prikryté textilnou utierkou.
Na quesadillu budete potrebovať vždy dve tortilly, ktoré budú tvoriť spodnú a vrchnú stranu. Na tortillu položte plátky zottarelly. Tá sa pri pečení roztečie a obe placky dokonale spojí. Na syr natrhajte pár lístkov bazalky, pridajte na kolieska nakrájanú paradajku, plátky kvalitnej sušenej šunky, hrsť rukoly a pokojne to prelejte malým množstvom olivového oleja. Nezabudnite na soľ a korenie. Na rozohriatej panvici, znovu na strednom stupni opekajte quesadillu z každej strany asi po 4 minúty.
Jogurtový dip si pripravíte jednoducho: zmiešajte jogurt s jarnou cibuľkou, dochuťte soľou a korením, pridať môžete aj trochu olivového oleja, alebo cesnaku, pre odvážnejších vločkami sušených chilli papričiek. Quesadillu si samozrejme môžete naplniť čím len chcete, určite však nezabudnite na syr, aby spolu tortilly pekne držali.
Tu si stiahnete recept v PDF.
Ten si môžete pohodlne vytlačit,
vziať so sebou do kuchyne, zamazať a zamastiť.
Kamil
Ak chcete, môžete nás podporiť
Ak sa vám naša práca páči, môžete nás podporiť. Food blog nie je lacnou záležitosťou, aj keď je naším koníčkom a venujeme sa mu radi. Výška sumy je samozrejme na vás.
Sľubujeme, že všetky vaše peniaze prejeme a prepijeme. :)